Sunday, 22 September 2013

Nasi Daging.....



As salam
hari minggu membuatkan aku rajin untuk memasak..selalunya memang hari sabtu dah ahad memang hari makan sekeluarga bagi aku n en suami heheh.hari ini menunta adalah nasi dagin. disebabkan asik kena bebel oleh suami aku .sebab asyik nak masak kena bukak blog orang lain cari resepi nasi daging nie.

(Bersiap nak ke pasar beli barang )
I: Kejap lah yang nak buka blog nak nengok Resepi Nasi Daging..apa barang yang perlu Beli
S: Kan sy dah cakap post kat blog awak 2 resepi yang awak buat kalau awk nak masak senang x payah nak blog lain dah..kan senang/...Bla..Bla..Bla...
I: okey.....huhuhu x pasal kena membebel...
S: Dah jom Cepat...

balik dari pasar, aku memulakan tungas untuk memasak nasi daging......dengan rianya ke dapur

Bahan-bahan: (Untuk 2 orang)

Berasmati                                  - 2 Pot (direndam dlm 1/2 jam @ 1 Jam kemudia toskan)
Daging Batang Pinang @ Biasa  - 250gm (Bajet untuk 2 orang )
Dain pandan                              -1Helai
Serai                                         -satu batang (diketuk)
Rempah Kurma                          - 1Sudu Besar (bancuh Dengan 4 Sudu Besar Air )
Susu  Cair                                 -2 sudu (untuk bagi rasa lemak manis)
Tomato Puri                              -1/2 Sudu besar
Kismis                                      -  2 sudu Besar
Minyak Sapi                             -Tapi aku guna minyak Jagung jer.
Remapah 4 Sekawan (Bunga lawang + Buah Pelaga + Bunga Cenkih + Kulit kayu Manis )
Bawang Putih                         - 2 Biji*
Bawang Merah                       -3 Biji *
Halia                                      - 1 Cm*
(* Bahan Kisar)

cara-cara memasak:

1. dagin Direbus terlebih dahulu untuk mendapatkan air (masuk Sudu untuk Cepat Empuk)
2.Bila dah siap direbus toskan daginnya kemudia hiris nipis2..... (jangan lupa letak garam sedikit utk rasa daging yang sedap)
3.Panaskan Minyak 2 Sudu Besar kemudia masukkan Rempah 4 sekawan + Daun pandan +Serai +  Bahan Kisar Tumis sehingga naik bau.
4.Kemudian masuukan Tumato puri dan Serbuk Kurma tunggu sehingga pecah minyak.
5 Kemudiaan masukkan susu Cair +Sedikit Hirisan Danging   kemudian kacau tunggu sehingga mendidih.....
6.Kemuadian masukkan air rebusan dangin 4 Pot (agak2 Beras Td) + Massukkan Beras yang ditoskan
8.Masukkan sedikit Garam + Gula  (ikot Sedap Rasa )..tunggu sehingga air kering sambil 2 kalau-kacau yer.
9.bila air dah kering sedia intuk dimasukkan dalam periuk @ rice Cook....tunggu untuk masak N makan.

x kan nak makan nasi saja kan mestilah ada lauknya....

SUP:
Tumis Rempah 4 sekawan + Daun pandan +Serai +  Bahan Kisar Tumis sehingga naik bau kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar tumis sehingga garing kemudian masukkan air rebusan dagin td.kemudian tambahkan garan dan asam...siap dihidang.

DAGIN REBUS
dagin yang rebus td haruslah dihiris nipis-nipis supaya senang nak makan n tidak liat...

Air Asam:
bahan2:
cili padi    6 Biji (dihiris)
Cili Besar merah  1 Biji (dihiris)
Tomato     1/2 Biji (dipotong Dadu)
Bawang Besar : 1/2 Biji 9Dipong Dadu)
Belacan 1 cm
Asam jawa -Dibancuh Untuk mendapatkan airnya
garam + Gula

1.Campurkan cili padi ,cili besar merah, tomato dan bawang besar.
2.Bancuhkna belacan dengan air (saya tumbukan dengan air saja utk cepat bancuh )
3.Bancuhkan Air ASam
4 Campurkan langkah 1 + 2 +3 kemudian sedikit garam dan siap dihidang.

jom makan.....semoga berjaya.....
saya makan dulu....







5 comments:

piqa da bajitos said...

sabtu ahad kali ni busy la kak..tak masak pon..huhu

tapi nampak sedp ni

Anim Daim said...

hehheheh..
next time adik try......

cahaya irdina said...

Hoihhh buat masak2 x hajak aku pown..hihihi nakkk jugak

Anim Daim said...

hahahha....deme p exam..
malas lah nak gangu

Hyazz Eibrhm said...

Assalam..baru sempat jenguk anim..jom jalan2 jom

Ai, takkan tengok je.:)
 

Copyright by Aneem Daim,Design by Izza Sakura