Friday, 3 March 2017

KEK PISANG LEMBAB (BANANA MOIST CAKE)

Assalamualikum
semalam lagi akak dah sebok - sebok prepair nak buat kek nie
sebab hari nie ada majlis tafakur dekat opis
akak ingat nak sedekahkan kek pisang..

maka terjadilah kek pisang
dimalam jumaat
dalam hati somoga ada komen yang positif dari kawan-kawan



hakak nak share resepi kepada kawan2
akak x sempat nak buat step by step
insha Allah kalau diberikan masa akak share yer


Kek Pisang Lembab (BANANA MOIST CAKE)


bahan-bahan


Bahan A4 Biji Pisang (serdahana)/ 3 Biji (Besar) 5 biji (kecik) berangan/emas /restali/ape2 pisang lah yang korang suka


Bahan B (AYAK)1 cawan - Tepung gandum @ menggunakan Tepung Kek (Letak Soda kabonat Shj)4Sb - Tepung Jagung1Sk - Baking Powder1/2 Sk - Soda Bikarbonat


Bahan C (campur Semua Dalam Blender)1 cawan - Minyak Jagung/ Masak1 Cawan - Gula Halus @ (1/2 cawan gula Halus + 1/2 Gula Perang)3 Biji - Telur1Sb - Ovalate
CARA-CARANYA:1) masukkan bahan C iatu gula dan teluar ke dalam Blender kemudian kisarkan hingga kembang dan nampak putih.kemuadian masukkan minyak dan Ovalate2) setelah sebati semuanya masukkan (Bahan A) pisang dan kisarkan3) Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam tepung dan kacau secara kaub balik. 4)then Bakor lah.. suhu 180 masa 45 Minit(ikot Oven masing)5)Hiasalah kalau nak letak coklat rice ker.pisang ker.almod nib ker.... aper2 yang kome suke...hehehhe

1 comment:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Ai, takkan tengok je.:)
 

Copyright by Aneem Daim,Design by Izza Sakura