Monday, 22 July 2013

Spagetthi / Pasta Bolognese Ayam Mashrom walla

BAHAN-BAHAN

1/2 Paket      - Spagethi / Pasta
1 tin               - Sos Prego Tradisional
1 Tin kecil      - Tomato Purren
1 Tin               -  Musroom Ayam Brand (dibuang air n dihiris)
1 mangkuk   -  Isi Ayam 
1 Ulas             - Bawang Merah Besar-Dikisar
3 Ulas             - Bawang Putih-Dikisar
3 Sudu Besar - Cili Kering kisar
Garam / Gula secukup rasa

ADDTIONAL:

sosej black paper / sosej chess dLL- dipotong mengikut citarasa.

CARA-CARA: 
1) Pasta / Spagetthi

  •  Memasak air didalam periuk yang boleh memuatkan 1/2 peket pasta sehingga mendidih. (Lebih kurang 1Liter lah)
  • Masukkan 1 1/2 sudu besar garam
  • Tunggu sehingga lembut lebih kurang 10 hingga 15 minit. (Agak2 sahaja)
  • Angkat dan toskan 

2) Bolognese Ayam Mashrom walla


  • Panaskan minyak masak (agak2 lah )
  • Masukkan bawang putih dan Merah yang telah dikisar
    kemudian tunggu sehingga masak @wangi @warna keperangan.
  • Setelah itu, Masukkan Cili kering kisar . Tumis Sehingga Masak .
  • Masukkan isi ayam dan tunggu sehingga isi ayam masak @ empuk (kacau jgn x kacau lak )
  • masukkan Sos Tomato Pureen & Sos Prego Tradisional kacau sehingga sebati.
  • Selepas itu, masukkan 1 Tin air sos prego & 1 Tin air Sos tomato Pureen (kacau hingga sebati)
  • kemudian masukkan musroom yang telah dihiris tadi.
  • masukkan juga bahan-bahan lain jika suka seperti sosej black paper.
  • masukkan garam & gula secukup Rasa.
  • Tunggu sehingga mendidih
  • siap...... :)


 








4 comments:

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

anak2 bunda suka gak spageti ni...bulan puasa ni belum berkesempatan nak buat...

bolih buat untuk sahur nanti..

Anim Daim said...

as salam bunda
wah..wah..boleh lah cuba resepi nie
tp kalau anak2 bunda x suka pedas kurangkan cili 2....
buat bonda jangan x buat .hehhe

Izza Sakura said...

Amboi kak da cm chef da ni

Anim Daim said...

heehehe...
kalau masuk mastercheff kompom awai2 dah tekeluar dik ooooo

Ai, takkan tengok je.:)
 

Copyright by Aneem Daim,Design by Izza Sakura