1/2 Paket - Spagethi / Pasta
1 tin - Sos Prego Tradisional
1 Tin kecil - Tomato Purren
1 Tin - Musroom Ayam Brand (dibuang air n dihiris)
1 mangkuk - Isi Ayam
1 Ulas - Bawang Merah Besar-Dikisar
3 Ulas - Bawang Putih-Dikisar
3 Sudu Besar - Cili Kering kisar
Garam / Gula secukup rasa
ADDTIONAL:
sosej black paper / sosej chess dLL- dipotong mengikut citarasa.
CARA-CARA:
1) Pasta / Spagetthi
- Memasak air didalam periuk yang boleh memuatkan 1/2 peket pasta sehingga mendidih. (Lebih kurang 1Liter lah)
- Masukkan 1 1/2 sudu besar garam
- Tunggu sehingga lembut lebih kurang 10 hingga 15 minit. (Agak2 sahaja)
- Angkat dan toskan
2) Bolognese Ayam Mashrom walla
- Panaskan minyak masak (agak2 lah )
- Masukkan bawang putih dan Merah yang telah dikisar
kemudian tunggu sehingga masak @wangi @warna keperangan. - Setelah itu, Masukkan Cili kering kisar . Tumis Sehingga Masak .
- Masukkan isi ayam dan tunggu sehingga isi ayam masak @ empuk (kacau jgn x kacau lak )
- masukkan Sos Tomato Pureen & Sos Prego Tradisional kacau sehingga sebati.
- Selepas itu, masukkan 1 Tin air sos prego & 1 Tin air Sos tomato Pureen (kacau hingga sebati)
- kemudian masukkan musroom yang telah dihiris tadi.
- masukkan juga bahan-bahan lain jika suka seperti sosej black paper.
- masukkan garam & gula secukup Rasa.
- Tunggu sehingga mendidih
- siap...... :)
4 comments:
assalam,
anak2 bunda suka gak spageti ni...bulan puasa ni belum berkesempatan nak buat...
bolih buat untuk sahur nanti..
as salam bunda
wah..wah..boleh lah cuba resepi nie
tp kalau anak2 bunda x suka pedas kurangkan cili 2....
buat bonda jangan x buat .hehhe
Amboi kak da cm chef da ni
heehehe...
kalau masuk mastercheff kompom awai2 dah tekeluar dik ooooo
Post a Comment